

Professional Training Program in Mind-Body Medicine March 2-4, 6-7 2023

(No Programming on Sunday, March 5th)

All times are written in Eastern Standard Time.

DAY 1 Thursday, March 2nd, 2023

9:30 am - 9:45 am **Welcome and Introductions** - *James S. Gordon, MD and Lynda Richtsmeier Cyr, PhD* (15 minutes) **Zoom meeting** 

9:45 am -11:00 am **Overview of the New Medicine -** *James S. Gordon, MD* (45 minutes) Experiential activity: Shaking and dancing (30 minutes) **Zoom meeting** 

11:00 am - 11:15 am Break (15 minutes) \*Exact time subject to change

11:15 am -11:45 am Introduction to Mind-Body Skills Groups - James S. Gordon, MD (30 minutes) Webinar

11:45 am -12:15 pm Break (30 minutes) \*Exact time subject to change

12:15 pm - 2:15 pm **GROUP #1 - Drawings** (2 hours) Small group zoom meeting

2:15 pm - 3:00 pm Break/Lunch (45 minutes)

3:00 pm - 3:30 pm Biological Underpinnings of Mind-Body Therapies - (30 minutes)

Webinar

3:30 pm - 3:45 pm Break (15 minutes)



Professional Training Program in Mind-Body Medicine March 2-4, 6-7 2023

(No Programming on Sunday, March 5th)

3:45 pm - 5:45 pm **GROUP #2 - Autogenic Training & Biofeedback** (2 hours) *Small group* zoom meeting

DAY 2 Friday, March 3rd, 2023

9:00 am - 9:25 am Optional Morning movement (25 minutes) Webinar

9:30 am -9:45 am **Opening Meditation** (15 minutes) *Webinar* 

9:45 am -10:15 am **Imagery -** (30 minutes) *Webinar* 

10:15 am -10:45 am Break (30 minutes)

10:45 am - 12:45 pm Group #3 – Guided Imagery (2 hours) Small group zoom meeting

12:45 pm - 1:45 pm Break/Lunch (1 hour)

Optional: Special Interest Lunch (12:45-1:30 pm) (45 minutes)

1:45 pm - 2:30 pm Nutrition & Mindful Eating - (45 minutes) Webinar

2:30 pm - 2:45 pm Break (15 minutes)

2:45 pm - 3:30 pm Mobilizing, Transforming, & Celebrating the Emotions -

(Presentation: 20 minutes) Webinar

Experiential Activity: Yes/No (25 minutes including time for sharing)



Professional Training Program in Mind-Body Medicine March 2-4, 6-7 2023

(No Programming on Sunday, March 5th)

3:30 pm - 3:45 pm Break (15 minutes)

3:45 pm - 5:45 pm **GROUP #4 – Dialogue with a Symptom, Issue, or Problem** (2 hours)

Small group zoom meeting

DAY 3 Saturday, March 4th, 2023

9:00 am - 9:25 am Optional Morning movement (25 minutes) Webinar

9:30 am - 9:45 am **Opening Meditation** (15 minutes) *Webinar* 

9:45 am - 10:30 am Breathing, Movement, Exercise, and Medical Considerations of Mind-

Body Skills- Webinar

(Presentation: 20 minutes)

Experiential activity: Chaotic Breathing and sharing (25 minutes)

10:30 am -11:00 am Genograms- (Presentation: 30 minutes) Webinar

11:00 am - 11:15 am Break (15 minutes)

11:15 am - 1:15 pm **GROUP #5 - Genograms** (2 hours) Small group zoom meeting

Experiential Activity: Constructing a genogram

1:15 pm - 1:30 pm Break (15 minutes)

1:30 pm - 2:30 pm Optional: Bringing this work to your Institution & Communities Meeting (1

hour) Webinar

Afternoon Off!



Professional Training Program in Mind-Body Medicine March 2-4, 6-7 2023

(No Programming on Sunday, March 5th)

DAY 4 Monday, March 6th, 2023

9:00 am - 9:25 am Optional Morning movement (25 minutes) Webinar

9:30 am - 9:45 am **Opening Meditation** (15 minutes) *Webinar* 

9:45 am - 11:15 am Trauma and Transformation - Webinar

(Presentation: 1 hour 30 minutes)

11:15 am - 11:30 am Break (15 minutes)

11:30 am-1:30 pm Group #6- Genograms (cont.) (2 hours) Small group zoom meeting

1:30 pm - 2:30 pm Break/Lunch (1 hour)

2:30 pm - 3:15 pm Purpose & Meaning in Health and Healing - Webinar

(Presentation: 20 minutes)

Experiential activity: Forgiveness Meditation and sharing (25 minutes)

3:15 pm - 3:45 pm Break (30 minutes)

3:45 pm - 5:45 pm GROUP #7 - Genograms (cont.) (2 hours) Small group zoom meeting



Professional Training Program in Mind-Body Medicine March 2-4, 6-7 2023

(No Programming on Sunday, March 5th)

DAY 5 Tuesday, March 7th, 2023

9:00 am - 9:25 am Optional Morning movement (25 minutes) Webinar

9:30 am - 9:45 am **Opening Meditation** (15 minutes) Webinar

9:45 am - 10:45 am Body Awareness - (Presentation: 30 minutes) Webinar

Experiential activity: Body scan (30 minutes w/ sharing)

10:45 am -11:00 am Break (15 minutes)

11:00 am-12:00 pm Taking the Next Steps: Panel Discussion (1 hour) Webinar

12:00 pm - 1:00 pm Break/Lunch (1 hour)

1:00 pm - 3:00 pm **GROUP #8 - Final Drawings & Closing Ritual** (2 hours) *Small group*zoom meeting

3:00 pm - 3:15 pm Break (15 minutes)

3:15 pm - 3:45 pm Small group continued and Complete Training Evaluation (30 minutes)

3:45 pm - 4:00 pm Break (15 Minutes)

4:00 pm - 4:45 pm Closing Ceremony (45 minutes) Zoom meeting

4:45 pm End of Program